Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/wp-content/plugins/divi-bodycommerce/functions.php on line 3769 Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/wp-content/plugins/divi-bodycommerce/functions.php on line 3788 Deprecated: class-phpmailer.php is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp-includes/PHPMailer/PHPMailer.php. The PHPMailer class has been moved to wp-includes/PHPMailer subdirectory and now uses the PHPMailer\PHPMailer namespace. in /www/wp-includes/functions.php on line 5049 Deprecated: class-smtp.php is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp-includes/PHPMailer/SMTP.php. The SMTP class has been moved to the wp-includes/PHPMailer subdirectory and now uses the PHPMailer\PHPMailer namespace. in /www/wp-includes/functions.php on line 5049 Vegan working lunches van De Korte Prins • Het Korte Blog
020-2442562 info@dekorteprins.nl
0 Notice: Undefined index: minicart_remove_option_text in /www/wp-content/plugins/divi-bodycommerce/divi-bodyshop-woocommerce.php on line 1317 Notice: Undefined index: mini_cart_style in /www/wp-content/plugins/divi-bodycommerce/divi-bodyshop-woocommerce.php on line 1318

Subtotaal: 0.00


Geen producten in je winkelmand.

De laatste maanden krijg ik vanuit mijn klanten steeds meer de vraag of ik ook vegetarische en veganistische lunches verzorg. Nou was ik daar eerst een beetje huiverig voor, maar dat was meer gebaseerd op te weinig kennis. En dat is ook iets wat ik merk bij heel veel mensen om me heen. 

Eigenlijk willen best veel klanten voor hun personeel en collega’s iets gezonds en goeds op tafel zetten, maar ze weten niet goed waar ze dat moeten verkrijgen en vooral ook niet hoe dat vorm te geven. Toen ben ik eens goed op zoek gegaan naar wat dat dan betekent. Kan je gewone broodjes ombouwen of vleesvervangers gebruiken of moet je een hele nieuwe weg in durven te slaan.

Nou, na een hoop gegoogle en gezoek ben ik tot de conclusie gekomen dat het, als je het goed wil doen, over een andere boeg moet. Vergeet de oude ingrediënten en gaan vernieuwen.

En dat heb ik gedaan. 

Vegetarische lunches

Als je alleen al kijkt naar de populariteit van een kok als Ottolenghi, die internationaal naam heeft gemaakt met lekkere, simpele vegetarische gerechten, kan je zien dat de populariteit van ‘anders’ eten meer dan een trend is.

Zonder in te boeten op eetgemak en smaak kan je heel veel nieuwe en bestaande ingrediënten combineren om te komen tot een goed gebalanceerde vegetarisch lunch. Voorbeelden van vegetarische broodjes zijn; mozzarella met pesto en tomaat, Geitenkaas met geroosterde paprika en gegrilde wortel, een lekkere smeuïge eiersalade is uiteraard ook gewoon vegetarisch. Naast al deze voorbeelden zijn er ook heerlijke broodjes te maken met brie, oude kaas, chutneys, noten en huis-tuin-en-keuken-sla en rucola. Kortom genoeg om eindeloos mee te combineren.

Vegan

Als je het over vegan hebt, dan wordt het nog een stukje moeilijker. Daarin is het gebruik van elk dierlijk product, dus ook melk en eieren, een extra taboe. Steeds vaker spreekt men van plant-based in plaats van vegan. Mede ook omdat vegan of veganistisch in de loop van de jaren een negatieve, activistische klank meegekregen. Terwijl het streven om te leven zonder dierlijke eiwitten een mooi en haalbaar streven is.

Aan de andere kant is het ook weer niet onmogelijk. Het basis ingrediënt wordt dan ‘groente’ in al zijn verschijningsvormen.

Voor het maken van broodjes zijn er ook heel veel mogelijkheden. Je hebt heden ten dage ongelofelijk veel groente spreads op de markt. Van humus tot Baba Ganoush en spreads p basis van avocado.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de tempehs en tofu’s van deze wereld. Die bieden, naast hun ‘gewone’ bereiding ook de mogelijkheid om er op een andere manier mee te werken door ze te mengen met bijvoorbeeld een BBQ-saus, krijg je al snel een ‘pulled’ effect.

Yvo van Rijen

En dan als laatste heb je nog vleesvervangers op basis van groentes. Ikzelf ben niet zo’n voorstander van benamingen die dicht tegen de vlees-beleving aanliggen. Ik denk dat je dicht bij groente benamingen moet blijven. 

Als je kijkt naar voorbeelden van vegan (of plant-based) broodjes, moet je denken aan; bietenhumus met gegrilde paprika, artisjokken harten, tuinbonen, mieirikswortelcreme, tahinidip en verder alle soorten (gegrilde) groenten die makkelijk te verwerken zijn om er broodjes mee te smeren.

Eet smakelijk.

Groetjes,

Yvo